Επανακτώντας τη φαντασία μας και την προσωπική μας δύναμη για μεταμόρφωση – παιδοκεντρική παιδαγωγική και παραστατικές τέχνες

arnaiaΕπανακτώντας τη φαντασία μας και την προσωπική μας δύναμη για μεταμόρφωση-

παιδοκεντρική παιδαγωγική και παραστατικές τέχνες

με τους

David Pammenter, Τζωρτζίνα Κακουδάκη και Greg Naughton

6 έως 11 Ιουλίου, Αρναία Χαλκιδικής

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση διοργανώνει σεμινάριο διάρκειας 35 διδακτικών ωρών στην Αρναία Χαλκιδικής με τίτλο «Επανακτώντας τη φαντασία μας και την προσωπική μας δύναμη για μεταμόρφωση – παιδοκεντρική παιδαγωγική και παραστατικές τέχνες» με τους David Pammenter, σκηνοθέτη, παιδαγωγό, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, ηθοποιό, θεατρολόγο και Greg Naughton, υπεύθυνο μεταπτυχιακού προγράμματος  «Θέατρο και Media για την Ανάπτυξη», Πανεπιστήμιο Winchester.

“H φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση”   Albert Einstein

Το σεμινάριο  αποτελεί συνέχεια και εξέλιξη του ευρωπαϊκού προγράμματος mPPACT – Μεθοδολογία για μια Παιδαγωγική με κέντρο το Μαθητή και τις Παραστατικές τέχνες  (2006-2009). Αφορά στην επιμόρφωση εκπαιδευτικών και εμψυχωτών παιδιών και νέων με σκοπό να τους εφοδιάσει με τα κατάλληλα “εργαλεία” για μια παιδαγωγική πράξη, όπου παιδαγωγοί και μαθητευόμενοι μαζί να πορεύονται σε μια διαδικασία μάθησης και κατανόησης του κόσμου, να αναπτύσσουν κοινούς προβληματισμούς, να μοιράζονται τις ανησυχίες τους και  να βρίσκουν δημιουργικούς τρόπους να εκφράζονται.

Ο κύκλος αυτός του σεμιναρίου θα εστιάσει στη θεατρική φόρμα  και θα εισάγει μορφές οπτικοακουστικής έκφρασης.  Στόχος είναι  οι συμμετέχοντες να εμπλουτίσουν τον τρόπο που λειτουργεί η φαντασία τους και να δημιουργήσουν, αναπαραστατικές και αφηγηματικές φόρμες, που θα ενισχύσουν την δύναμη του διαλόγου, ως βασικού εκπαιδευτικού εργαλείου. Θα αξιοποιήσει διάφορες προσεγγίσεις και θεατρικές τεχνικές και θα διερευνήσει τη δημιουργία θεατρικού και κινηματογραφικού υλικού, με τη σύνθεση μιας ιστορίας, με τρόπους αναπαράστασης και οπτικοποίησης του υλικού,  με σκηνοθετικές και αισθητικές επιλογές, με τη σκηνική παρουσίαση,  με τη δημιουργική χρήση της μουσικής, του φωτισμού και της σκηνογραφίας.

Το σεμινάριο περιλαμβάνει, επίσης, προβολές ταινιών, συζητήσεις και παρουσιάσεις των συμμετεχόντων που αξιοποίησαν την εμπειρία τους από το σεμινάριο της προηγούμενης χρονιάς στην τάξη ή την ομάδα τους. Θα πραγματοποιηθεί στην όμορφη Αρναία της Χαλκιδικής με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Προγραμματίζονται διαδρομές στο δάσος στους πρόποδες του Χολομώντα και εκδρομές στις παραλίες της Χαλκιδικής (μετά από συνεννόηση με τους συμμετέχοντες).

Σχεδιάστηκε μετά από πρωτοβουλία των συμμετεχόντων στο σεμινάριο mPPACT – Σπέτσες 2010 και απευθύνεται στους συμμετέχοντες προηγούμενων κύκλων mPPACT, και σε εκπαιδευτικούς, εμψυχωτές ομάδων, που έχουν εμπειρία στην αξιοποίηση θεάτρου στην παιδαγωγική τους πρακτική και επιθυμούν να διευρύνουν τις γνώσεις τους στο πεδίο αυτό. Υπάρχει σχεδιασμός για δύο ακόμα κύκλους στο μέλλον.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Κόστος:

  1. 260 Ευρώ για σεμινάριο και διαμονή/διατροφή στην Εστία για μέλη Δικτύου
  1. 290 Ευρώ για σεμινάριο και διαμονή/διατροφή στην Εστία για μη μέλη Δικτύου

Θέση σε εργαστήριο δεσμεύεται μόνο με την κατάθεση των χρημάτων. Μπορεί επίσης να κατατεθεί το 50% του ποσού ως προκαταβολή και το υπόλοιπο μισό να καταβληθεί μέχρι την 1 Ιουλίου.  Για να ισχύει η τιμή του μέλους πρέπει να έχει τακτοποιηθεί η συνδρομή του 2011.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑΣ για την κατάθεση των χρημάτων:

ALPHA BANK, Λογαριασμός  202.00.2002.000277

ή ηλεκτρονική κατάθεση  GR73 0140 2020 2020 02002 000277

Πρόγραμμα:

Άφιξη-εγγραφή-τακτοποίηση: Τετάρτη 6/7/2011, 11.00 – 14.00

Αναχώρηση: Δευτέρα 11/7/2011

Διδασκαλία στο σεμινάριο: 35 διδακτικές ώρες

Αναλυτικό πρόγραμμα σύντομα στην ιστοσελίδα μας: www.TheatroEdu.gr

Χώρος: Μαθητική Εστία Αρναίας

Διαμονή/Διατροφή: 5 διανυκτερεύσεις σε δωμάτια της Μαθητικής Εστίας Αρναίας σε δίκλινα ή τρίκλινα δωμάτια με κοινόχρηστα μπάνια  με ημιδιατροφή.  

Τι να φέρουμε: Άνετα ρούχα και παπούτσια για δουλειά στην ύπαιθρο, μουσικά όργανα ή CD ….κέφι!

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση www.TheatroEdu.gr,

Email: info@theatroedu.gr

Πληροφορίες: 6976651229 Στέλλα Γεωργουλέα, 6945431012 Μπέττυ Γιαννούλη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *