Η ποίηση ως παραστασιακή τέχνη

logo sxima ektos axonaΣχήμα εκτός Άξονα

Σεμινάριο ποίησης και performance με θέμα:

«Η ποίηση ως παραστασιακή τέχνη»

Με τον ποιητή, πεζογράφο

Βασίλη Αμανατίδη

Σε ολόκληρο τον 20ό, αλλά και στην πρώτη δεκαετία του αιώνα που διανύουμε, η ποίηση όχι μόνο ενώθηκε μέσα από ποικίλους και αναπάντεχους τρόπους με τις άλλες τέχνες (εικαστικές ή παραστασιακές), αλλά κυρίως απελευθερώθηκε δραστικά από την τυπωμένη σελίδα, για να μεταβεί ξανά στη σωματική Φωνή του υποκειμένου: ποιητή, αναγνώστη, ηθοποιού ή performer.

  • Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, θα οργανωθούν θεωρητικά και θα εφαρμοστούν στην πράξη μία σειρά από βασικές παραμέτρους της σχέσης της ποίησης με τη Φωνή και το Σώμα.
  • Ηχητικά ντοκουμέντα αναγνωρισμένων Ελλήνων και ξένων ποιητών του 20ού και 21ου αιώνα, οπτικό υλικό και video, παραδείγματα δραματοποίησης και επιτέλεσης του ποιητικού λόγου σε παραστάσεις και performance στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, παρουσίαση βασικών όρων και εφαρμογών της slam poetry, πρωτότυπες ασκήσεις ανάγνωσης και εκφοράς, καθώς και σωματικές δράσεις του διδάσκοντα και των συμμετεχόντων, θα αποτελέσουν τα εργαλεία για την ανάδειξη της τόσο καίριας παραστασιακής διάστασης της ποιητικής τέχνης. Στο τέλος του σεμιναρίου, ποιητικά κείμενα των συμμετεχόντων ή «κολλάζ» ποιημάτων άλλων ποιητών θα αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία ενδεικτικών δράσεων.
  • Στόχος: η παρουσίαση της ποίησης όχι ως τέχνης που την απολαμβάνουμε μέσα από τη σιωπηρή ανάγνωση και μόνο, αλλά ως τέχνης της Ανακοίνωσης, της Πράξης και της Δράσης, μέσα στο πεδίο της οποίας ο καθένας από εμάς μπορεί να είναι ταυτόχρονα ο ποιητής και το ποίημα.
  • Το σεμινάριο δεν απευθύνεται μόνο σε ηθοποιούς, ποιητές, θεωρητικούς, αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται γενικά για τη σχέση της ποίησης και της γραφής με τη φωνή, το σώμα και τις παραστασιακές τέχνες σήμερα.

Ημέρες και ώρες: Από Τετάρτη 3 Νοεμβρίου και κάθε Τετάρτη έως και 1 Δεκεμβρίου  6-9μμ   Διάρκεια 15 ώρες

Κόστος 120 ευρώ

Δηλώσεις συμμετοχής έως τις 30 Οκτωβρίου
Σχήμα εκτός άξονα,
Πλάτωνος 35
Πληροφορίες στα τηλ: 2310823444 6944540837 shimaeax@gmail.com
Για το Σχήμα εκτός Άξονα
Αναστασία Θεοφανίδου Νίκος Βουδούρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *